dimarts, 9 de juny del 2015

Mascle o femella?

Bé, cada vegada anem coneixent més a les tortugues i, especialment, a les nostres. Però al primer bloc no va quedar del tot clar com saber si les nostres tortugues eren mascles o femelles ja que eren molt petites i el procés no el vam investigar en profunditat.  Per això m’ha sorgit aquesta incògnita que considero que és interessant a l'hora de treballar aquest animal.
Quan vam començar la investigació vam pensar que les tortugues no tenien la mateixa manera de reproduir-se que nosaltres i això ens va originar dubtes a l’hora de saber si les nostres tortugues eren mascles o femelles. Sabem des d’un principi que les tortugues son animals ovípars, però no teníem clar la manera com es reprodueixen i on ho feien, ja que tenim tortugues d’aigua i al ser tan petites no podiem esperar al procés de reproducció d'aquestas (i més sense saber el sexe de les nostres tortugues). A partir d’aquests dubtes no resolts ara que torno a la investigació he decidit profunditzar més en aquest tema per finalment poder arribar a diferenciar entre mascle i femella.
Amb els infants podriem fer un torn d’opinions on cada infant donés la seva idea de com les tortugues es poden reproduir (partint de la base de les nostres tortugues: Com les nostres tortugues han nascut? D’on neixen les nostres tortugues? etc), on es reprodueixen i que fan amb els ous, per tal de que entre tots puguem arribar a una solució més o menys coherent i que els infants reflexionin sobre el tema.
Per una banda al saber que les tortugues són animals ovípars, sabem que posen ous, però no sabem on ho fan i on deixen els ous. Així que a partir d’aquest documental i un article  podem aprofundir una mica més en el tema:
https://www.youtube.com/watch?v=-xYoJ5JNCvA (on posen els ous les tortugues i com ho fan)
Tortugues aparellant-se al mar
http://www.jmarcano.com/biodiverso/endanger/tortuga/reproduccion.html (en aquest video podem observar tot el procés de reproducció de les tortugues marines, és molt important que als nostres infants els hi proporcionem materials reals, i aquest seria una bona opció).


Tortuga neixent a la platja d'un ou, tal i com ho explica al vidio anterior.
vida d'una tortuga
http://ayotzintli.blogspot.com.es/2011/01/conociendo-las-tortugas-marinas.html

A partir d’aquesta informació podem contrastar les nostres idees extretes a classe, sabem que posen ous  i a la platja; i que a més es reprodueixen dins l’aigua. Ara, com sabem qui és el mascle i qui es la femella?
Jo penso que les tortugues tenen algun tret identificatiu a la closca que els diferencia, així que parteixo d’aquesta base per començar la meva investigació.
També vaig observar-les amb detenció i vaig poder observar que tenen la part inferior igual, una mica concava, les ungles bastant llargues i la cua també llarga; finalment no vaig trobar cap diferencia notable per la qual cosa vaig pensar que les dues tortuges eren del mateix sexe. Un cop fet aquesta observació vaig voler passar a la contrastació de les meves idees per tal de saber una resposta correcte.
A través d'internet i de la visita que he fet de la botiga on les vam comprar, he pogut aconseguir que em donessin informació per tal de poder observar les nostres tortugues i identificar el seu sexe. A continuació mostrem quins són els passos que ens ha facilitat l’expert:

1. El primer que hem de fer és girar la tortuga, sempre curosament clar, no oblidem que son éssers vius i que les tortugues odien que els hi donin la volta, i possiblement intentin mossegarte!
2.  Seguidament, hem d'observar un foradet anomenat "cloaca" que tenen totes les tortugues a la part inferior de la cua.
 En el cas dels mascles, aquest es troba molt proper a la punteta de la cua, llunyà del cos; en el cas de les femelles, es troba molt a prop de la closca. 
3. A més, a partir de la llargada i el grossor de la cua podem saber si s'aproximen a mascles o femelles. Els mascles la tenen més llarga i gruixuda, en canvi, les femelles la tenen més prima i curta. 
4. També podem observar la closca per la part de la panxa: si és més convexa, és a dir, més bombat, és femella. Pel contrari, si és còncava, és mascle. 
5. Per últim, si observem les ungles ens adonarem de que els mascles les tenen més llargues i les femelles més curtes. Tot i així, a la part posterior les tenen de la mateixa mida ambdós sexes. 

Característiques per diferenciar una tortuga mascle o femella com s'ha esmentat anteriorment

Així doncs, tot i que encara són petites les nostres tortugues, crec que ens trobem davant de dos mascles, ja que penso que tenen una cua curta  per la mesura que tenen, la closca és bastant còncava i les ungles llarguetes; així que confirmo la  meva teoria inicial, donant pas a saber una mica més de les nostres visitants. 

Aquesta pràctica és molt fàcil realitzar-la amb els infants perquè es basa unicament en la reflexió i en la observació dels nostres éssers vius. I podem observar com els infants estaran molt orgullosos perquè son ells qui han dectaminat el sexe de les tortugues a partir d'unes caracteristiques i a més abans d'això s'han fet hipòtesis de quines característiques tindria que tenir un mascle o una famella tortuga, cosa que ho poden aplicar a altres situacions. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada