dimarts, 9 de juny del 2015

Observem les tortugues i ep! No tots els animals tenen closca, com que les tortugues si?

Quan vam comprar les tortugues ens van dir que les agaféssim per la closca ja que era la part més dura de les tortugues i que per tant per on no les hi podíem fer mal (ja que eren tan petites que feia por tocar-les). Des d’aquell moment he anat pensant que gràcies a la closca les tortugues, sobretot quan són petites, han sobreviscut, perquè sinó al tenir un cos tan tou haguessin mort de seguida.
Avanç de començar vaig fer-me unes hipòtesis del motiu pel qual les tortugues tenen closca, i aquests són els següents:

-Per protegir-se dels altres depredadors
-Per fer la funció d’esquelet
-Per camuflar-se
-Per fer-les més difícils de menjar a l’hora de ser caçades per altres animals
-Per protegir-se del Sol
-Per fer-les més maques
-Per diferenciar les diferents espècies

A partir d’aquí em vaig proposar buscar informació sobre el veritable significat de la closca de les tortugues i de la seva morfologia.
Per començar he volgut saber com era la closca morfològicament i he trobat que té aquestes parts. Jo principalment pensava que estava separada la closca del cos de la tortuga, es a dir, que la closca era un element totalment separat del cos. I amb la investigació he descobert que no. Aquí us deixo la informació trobada:
Està constituït per plaques d'os d'origen dèrmic, cobertes d'escates d'origen epidèrmic, que li donen duresa i rigidesa. Les plaques i les escates, tenen una configuració diferent. La part dorsal de la closca es denomina espatllar i la part ventral, peto. Pel costat intern del espatllar estan fusionades la columna vertebral i les costelles, la qual cosa limita molt el moviment en aquests animals. La closca pot ser llissa, granulosa, rugosa o tenir una combinació de totes aquestes característiques.

Plaques de una closca de tortuga

La closca pot variar molt entre les diverses espècies de tortugues. Hi ha tortugues amb una closca més flexible conegudes com a tortugues de closca suau i d’altres tot el contrari.
La closca de la tortuga és una estructura complexa, que va començar a formar-se fa uns 260 milions d'anys, durant el període Permià”, afirma Tyler Lyson, investigador de la Universitat de Yale.
Al contrari del que pugui semblar, la closca de les tortugues no és una única peça òssia, sinó que està formada per aproximadament uns cinquanta ossos. A més, les tortugues són l'únic animal la closca del qual està format per la fusió d'ossos i vèrtebres, ja que en la resta d'animals que compten amb algun tipus d'escut, aquest està format per escates òssies en la superfície de la pell.


Capes de la closca:

1 Òssia: Capa interna formada per una extensió de vèrtebres, costelles i estèrnum, és la més gruixuda.
2 Vascular: Aquesta situada entre la capa òssia i els escuts, és molt fina
3 Escuts: Capa externa formada per escuts còrnics de queratina, és molt fina i aïllant, en ella es  poden  apreciar anells de creixement, i és la que aquesta acolorida.
4 Fira òssia les fires d'unió dels ossos
5 Fires dels escuts. Les fires dels ossos i els escuts no es corresponen en forma i lloc amb la capa inferior òssia, donant això major solidesa, estanqueïtat al conjunt.


Aquí podem observar com és una tortuga per dins, on veiem que les vertebres estan fusionades amb la closca, el coll es llarg i mòbil i a més el plastron també s'addereix al cos de la tortuga. La closca és un element més del se cos. 


Utilitat:
Principalment, ho utilitza com a arma de defensa. S'escuda amb ell per protegir el seu cos davant l'atac de possibles depredadores.
 La closca de la majoria dels rèptils va soldat a la columna vertebral de l'animal per oferir-li major resistència.
Està  composat per plaques rígides, gràcies a les quals les tortugues poden protegir el seu esquelet.

Per la grandària de closca,es pot diferenciar (si són femelles o mascles) a les tortugues. la femella té la closca més gran que el mascle.


Y per  nosaltres, perquè és important conèixer la closca de la tortuga?  Ens pot ser útil en el nostre experiment?

Pel que fa a la meva opinió sobre tota aquesta investigació per conèixer una mica més a la nostres tortugues, vull explicar que tot té un significat, ja que sabent una mica de la morfologia de les tortugues podem arribar a comprendre el seu funcionament, comportament, necessitats, etc.

I això si ho apliquem a un aula, els infants poden entendre el perquè d’agafar-la d’aquesta manera i no d’una altre, perquè quan tenen por es fiquen dintre de la closca, perquè tenen una part tova y una altre de molt rígida, poden entendre  que la closca no és un element separat de la tortuga i que per tant no la podem treure d’allà, etc.


La investigació que he fet anteriorment parteix de bases més tècniques per segons quins cursos, però la informació base es pot aplicar a tots els nivells; i a més, i el més important, que algunes coses de la informació que hem trobat es poden aplicar a altres animals, i per tant els infants ja tenen  una idea de com començar a qüestionar-se preguntes per arribar a una hipòtesis sobre qualsevol tema que estiguin interessats. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada